Fresku

Over de kunstenaar

Fresku (1986) is een Nederlands rapper, die in 2008 doorbrak met zijn nummer Brief aan Kees. De Eindhovense rapper tekende bij het prestigieuze hiphoplabel Top Notch, waar hij zijn albums Fresku en Maskerade uitbracht. Beide albums ontvingen een State Award voor Beste Album.

Naast verschillende prijzen voor zijn muziek, is Roy Remound, zoals Fresku echt heet, ook cabaretier. Zijn voorstelling Welkom bij de Fresku Show ging over de tweestrijd die hij voelde als gevolg van zijn Antilliaanse en Eindhovense roots. Zijn maatschappelijke betrokkenheid komt terug in zijn typetje Gino Pietermaai, zijn songteksten, en het Vrijheidscollege dat hij hield in het kader van het Bevrijdingsfestival. Fresku onderzoekt aan de hand van de actualiteit samen met het publiek hoe je in gesprek kunt blijven met elkaar in een veranderende maatschappij.

adviescommisie

Eindhovenaar FRESKU, echte naam Roy Michael Reymound, staat al bijna 15 jaar aan de top in de Nederlandse hiphopscene. Hij is een rolmodel, dat zich staande houdt in een harde en concurrerende wereld die van de ene hype naar de andere rent. Zijn recente onafhankelijke stap met een eigen label getuigt van lef. Met steengoede woorden en optredens toont FRESKU zich oprecht, kwetsbaar en strijdlustig. Ook in het theater weet hij te raken. Niet alleen met zijn zeer persoonlijke teksten, zijn drijfveren en zaken die hem wakker houden, maar met ook zijn relativerende humor. Dit maakt FRESKU tot de meest sympathieke en aanraakbare artiest in de hiphopwereld.