Ilay den Boer

Over de kunstenaar

Theater- en documentairemaker Ilay den Boer (1986) baseert zijn werk op persoonlijke ervaringen. Zijn werk verhoudt zich tot de maatschappelijke actualiteit. Theater- en documentairemaker Ilay den Boer (1986) baseert zijn werk op persoonlijke ervaringen. Zijn werk verhoudt zich tot de maatschappelijke actualiteit.

Zo werkte hij onder andere bij de IND, de rechtbank Amsterdam, een asielzoekerscentrum en Het Leger des Heils om op basis van deze ervaringen theatrale documentaires te maken. In het verleden maakte Ilay den Boer de internationaal met prijzen beloonde reeks Het Beloofde Feest over zijn geboorteland Israël. Hij ontving onder meer de Charlotte Köhler Prijs in 2011 en de VSCD Toneelprijs voor de meest indrukwekkende regie in 2022 voor de voorstelling Salomonsoordeel.

adviescommisie

De geëngageerde theatermaker en acteur Ilay den Boer is een werkelijk unieke en gedreven podiumkunstenaar. Hij koppelt maatschappelijke thema’s aan theaterwerk waarin diepgaande relaties tussen mensen, en de dilemma’s die hen tot elkaar brengen en veroordelen, centraal staan. Om tot de kern te komen is diepgravend onderzoek in zijn werkpraktijk cruciaal en weet hij dit onderzoek vervolgens te vertalen naar een meervoudige uitwerking: voor publiek in een (interactieve) theatervoorstelling tot cursus voor aanstaande ambtenaren.