Steef de Jong

Over de kunstenaar

Steef de Jong (1983) is theatermaker, regisseur, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar. In zijn werk zoekt hij de grens op tussen kunst en kitsch, ratio en sentiment, realiteit en fantasie, subtiele details en grote gebaren. Steef is operaliefhebber maar operette stal zijn hart.

In 2006 studeerde hij als beeldend kunstenaar af aan de Rietveld Academie met de muziekvoorstelling Stevens Testosteron Revue. In 2009 rondde hij zijn masterstudie aan DasArts af met het muziekdrama Engelberg Express, een Alpenoperette waarvoor hij verantwoordelijk was voor het libretto, de muziek, het toneelbeeld en de regie.

Vanaf 2010 speelde hij als acteur in verschillende voorstellingen. In 2014 richtte Steef stichting Groots en Meeslepend op met Ina Veen en maakte de eenmans-operette Trilogie over zijn liefde voor de 19e-eeuwse keizerin Sisi.

De afgelopen jaren won Steef meerdere prijzen; Beste Voorstelling tijdens De Parade (2014), Theatre Award Fringe Festival Perth (2015), de Olifant Kunst- en Cultuurprijs Haarlem (2015) en de Mary Dresselhuys Prijs (2017).

adviescommisie

2023 is het echte doorbraakjaar van theatermaker Steef de Jong. Hij weet de wufte etiquette van een als stoffig en overbodig verklaard genre, de operette, op een creatieve en eigenzinnige wijze naar zijn hand te zetten en zeer actueel te maken. Met vaart en humor vertelt hij fantasievolle geschiedenissen in een bordkartonnen 3D-wereld, daarbij handig de kitsch omzeilend of inventief omarmend. Als regisseur, componist én als speler heeft De Jong een uitstekende fijnproeversneus voor de juiste rolverdeling en is het bijzonder knap waarop zijn werk publieksgroepen kan verbinden: van jeugd en gezinnen, tot cabaret- en klassieke muziekliefhebbers.