2018

podiumprijs

over de prijs

De nieuwe Gieskes-Strijbis Podiumprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland.
Makers van theater, muziektheater, muziek, compositie of dans komen in aanmerking voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Van de kandidaten wordt verwacht dat ze een duidelijke visie hebben op het bereiken van nieuw publiek, het behandelen van nieuwe thematiek en het ontwikkelen van nieuw repertoire. De twee winnaars van de prijs ontvangen ieder 60.000 euro. Met deze regeling wil het fonds de laureaten in staat stellen om twee jaar voluit aan de verwezenlijking van hun eigen visie te werken. De prijs is niet rechtstreeks gekoppeld aan een specifieke voorstelling of project.

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs is in het leven geroepen na gesprekken die het Gieskes-Strijbis Fonds in 2016 met vertegenwoordigers uit de wereld van podiumkunsten voerde. Conclusie was dat Nederland goed scoort qua opleidingen, startersregelingen en topgezelschappen in de podiumkunsten. Moeilijker hebben makers het die niet meer als jong talent beschouwd mogen worden, maar die zich nog niet aan de ‘makerstraditie’ van een vooraanstaand gezelschap verbonden hebben. Voor deze groep is de Gieskes-Strijbis Podiumprijs geïnitieerd.

Nicole Beutler en ROSE stories winnaars Podiumprijs 2018

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die het podiumlandschap verrijken en uitdagen. De winnaars zijn bepaald op basis van het advies van een commissie onder leiding van Anoek Nuyens. Deze adviescommissie heeft dit jaar vooral gelet op de inzet en het doorzettingsvermogen van de makers voor vernieuwing van het podiumlandschap.

Nuyens namens de adviescommissie: ‘Deze twee makers zijn vernieuwend, onverschrokken, getalenteerd en vastberaden om de podiumkunsten in Nederland naar nieuwe hoogten te brengen. Ze staan beiden symbool voor een kiem in de podiumkunsten die kan uitgroeien tot een grotere beweging.’


Nicole Beutler

Nicole Beutler is theatermaker en choreograaf. Beutlers werk bevindt zich op het grensvlak van theater, dans en beeldende kunst. Steeds opnieuw onderzoekt zij de zeggingskracht van beweging binnen de context van performance en theater. Uit het rapport: ‘De commissie is onder de indruk van de veelzijdigheid aan thema’s en de verschillende stijlen en genres die in het werk van Nicole Beutler samenkomen. Haar vloeibare kunstenaarschap vertaalt zich ook in een diversiteit aan podia. Ze schakelt moeiteloos tussen locatievoorstellingen, vlakke vloer en grote zaal.”

ROSE Stories

ROSE stories werd drie jaar geleden opgericht door Nasim Miradi en Chafina Bendahman. Ze noemen zichzelf story producers, een nieuw begrip binnen de podiumkunsten, waarmee ze de ontwikkeling van nieuwe verhalen en narratieven willen stimuleren. Met hun (familie)voorstellingen en boeken streeft ROSE stories naar een inclusieve maatschappij. Uit het rapport: ‘ROSE Stories is een bijzonder initiatief dat nog niet zolang bestaat, maar opvalt door hun experimentele en ambitieuze karakter. De criteria van de prijs – nieuw publiek, nieuw repertoire, nieuwe thematiek – zitten in hun DNA.”


Naast winnaars Nicole Beutler en ROSE stories behoorden dit jaar ook drummer en componist Jens Bouttery, theatercollectief Maatschappij Discordia en regisseur Miranda Lakerveld tot de genomineerden. Lees hier meer over de winnaars en genomineerden.

genomineerden 2018

Adviescommissie

De genomineerden zijn geselecteerd door de Adviescommissie. Deze is ieder jaar anders en bestaat dit jaar uit:

Anoek Nuyens (Voorzitter), Tanja Mlaker (Cultuur Eindhoven), Jan Zoet (Academie voor Theater en Dans), Tobias Kokkelmans (Dramaturg), Bo Tarenskeen(Toneelschrijver)