2019

podiumprijs

over de prijs

De nieuwe Gieskes-Strijbis Podiumprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland.
Makers van theater, muziektheater, muziek, compositie of dans komen in aanmerking voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Van de kandidaten wordt verwacht dat ze een duidelijke visie hebben op het bereiken van nieuw publiek, het behandelen van nieuwe thematiek en het ontwikkelen van nieuw repertoire. De twee winnaars van de prijs ontvangen ieder 60.000 euro. Met deze regeling wil het fonds de laureaten in staat stellen om twee jaar voluit aan de verwezenlijking van hun eigen visie te werken. De prijs is niet rechtstreeks gekoppeld aan een specifieke voorstelling of project.

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs is in het leven geroepen na gesprekken die het Gieskes-Strijbis Fonds in 2016 met vertegenwoordigers uit de wereld van podiumkunsten voerde. Conclusie was dat Nederland goed scoort qua opleidingen, startersregelingen en topgezelschappen in de podiumkunsten. Moeilijker hebben makers het die niet meer als jong talent beschouwd mogen worden, maar die zich nog niet aan de ‘makerstraditie’ van een vooraanstaand gezelschap verbonden hebben. Voor deze groep is de Gieskes-Strijbis Podiumprijs geïnitieerd.

Winnaars Podiumprijs 2019 bekend

Theatermaker Alexandra Broeder en choreograaf Guilherme Miotto (Corpo Máquina) zijn de winnaars van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2019. De Gieskes-Strijbis Podiumprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die het podiumlandschap verrijken en uitdagen. De winnaars zijn bepaald op basis van het advies van een commissie onder leiding van Tobias Kokkelmans.

Voor de derde keer werd deze jaarlijkse prijs uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de Nederlandse podiumkunsten.

“Beide makers zijn in hun loopbaan vanuit grote bevlogenheid en vakmanschap steeds dichter tot de kern van hun kunstenaarschap gekomen. Ze staan midden in de samenleving en voelen een sterke noodzaak om ingewikkelde maatschappelijke onderwerpen uit de taboesfeer te halen. Zowel Broeder als Miotto bevinden zich op een kantelpunt in hun carrière: ze ontdekken nieuwe, spannende artistieke terreinen en een wereld van mogelijkheden ligt aan hun voeten,” aldus de commissie.


Alexandra Broeder

De adviescommissie over Alexandra Broeder: “Alexandra Broeder is een gedroomde kandidaat voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Tegen de stroom in volgt zij trouw haar eigen, niet-evidente parcours onder eigen condities. Haar werk kenmerkt zich door een grote precisie, waarbij ze het artistieke en persoonlijke krachtig aan elkaar weet te verbinden. Als maker is zij reflectief heel sterk. Bovendien gaat vanuit haar onderwerpen en ontregelende handschrift een emancipatoire werking uit. De specifieke omstandigheden waarbinnen zij werkt, vinden moeilijker aansluiting bij de bestaande subsidiesystemen – deze prijs zou dan ook echt een verschil kunnen maken.”

Guilherme Miotto

De adviescommissie over Guilherme Miotto: “Guilherme Miotto’s kunstenaarschap kent een krachtige signatuur en mag bogen op een indrukwekkende staat van dienst. De weg die hij op dit moment met Corpo Máquina inslaat, is enerzijds vernieuwend (ook voor zijn eigen carrière) en tegelijkertijd een culminatie van alle stappen die hij ervoor gezet heeft. Met zijn metier – dans en fysicaliteit – opent hij deuren voor mensen voor wie het doorgaans veel moeilijker is om met de buitenwereld te communiceren. Miotto is een echte bruggenbouwer met een missie om werelden bij elkaar te brengen: van Tilburg-Noord tot het Mozarteum in Salzburg.”

Naast winnaars Alexandra Broeder en Guilherme Miotto behoorden dit jaar ook pianist en componist Matteo Myderwyk, kunstenaarsduo Daniel van den Broeke & Florian Borstlap (The Performance Bar) en danseres/choreografe Florentina Holzinger tot de genomineerden. Lees hier meer over de winnaars en genomineerden.

genomieerden 2019

Adviescommissie

De genomineerden zijn geselecteerd door de Adviescommissie. Deze is ieder jaar anders en bestaat dit jaar uit:

Tobias Kokkelmans (Voorzitter), Rainer Hofmann (SPRING Festival), Anoek Nuyens (Theatermaker), Viktorien van Hulst (Theaterfestival Boulevard), Bo Tarenskeen (Toneelschrijver)