2023

podiumprijs

over de prijs

De nieuwe Gieskes-Strijbis Podiumprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland.
Makers van theater, muziektheater, muziek, compositie of dans komen in aanmerking voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Van de kandidaten wordt verwacht dat ze een duidelijke visie hebben op het bereiken van nieuw publiek, het behandelen van nieuwe thematiek en het ontwikkelen van nieuw repertoire. De twee winnaars van de prijs ontvangen ieder 60.000 euro. Met deze regeling wil het fonds de laureaten in staat stellen om twee jaar voluit aan de verwezenlijking van hun eigen visie te werken. De prijs is niet rechtstreeks gekoppeld aan een specifieke voorstelling of project.

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs is in het leven geroepen na gesprekken die het Gieskes-Strijbis Fonds in 2016 met vertegenwoordigers uit de wereld van podiumkunsten voerde. Conclusie was dat Nederland goed scoort qua opleidingen, startersregelingen en topgezelschappen in de podiumkunsten. Moeilijker hebben makers het die niet meer als jong talent beschouwd mogen worden, maar die zich nog niet aan de ‘makerstraditie’ van een vooraanstaand gezelschap verbonden hebben. Voor deze groep is de Gieskes-Strijbis Podiumprijs geïnitieerd.

WINNAARS 2023 BEKENDGEMAAKT

Multitalent Steef de Jong en creatief productiebureau Well Made Productions winnaars van Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2023

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2023 gaat naar creatief productiebureau Well Made Productions en multitalent Steef de Jong (theatermaker, regisseur, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar). Deze grootste podiumprijs van het land wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. De winnaars mogen het prijzengeld van € 60.000 (bedrag per winnaar) naar eigen inzicht aanwenden ten behoeve van hun artistieke ontwikkeling. De drie overige genomineerden krijgen elk een geldbedrag van € 10.000.

Genomineerden 2023

Ilay den Boer, Fresku, Steef de Jong, Nastaran Razawi Khorasani, en Well Made Productions zijn de vijf genomineerden voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2023. Met het prijzengeld van €60.000 per winnaar is de Podiumprijs de grootste prijs binnen de Nederlandse podiumkunsten.

Op 11 september 2023 wordt de Podiumprijs uitgereikt aan twee van de genomineerden. Het prijzengeld mag naar eigen inzicht worden ingezet ten behoeve van de artistieke ontwikkeling. De overige drie genomineerden krijgen elk een geldbedrag van €10.000.


Quote Martijn Buser voorzitter van de Adviescommissie: 

“De commissie is verheugd dat veel makers hun werk weer hebben kunnen delen met een fysiek publiek en dat het publiek de weg naar de podia en festivals heeft teruggevonden. Bij de selectie van de genomineerden hebben we oog gehad voor de aanhoudend precaire financiële situatie van makers, bij podia en festivals. Vanwege de ontwikkelingen op het wereldtoneel is het engagement bij makers daarmee helemaal terug. Dat zien we bij de genomineerden voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs, waarvan een aantal de afgelopen jaren heel zichtbaar is geweest en anderen onder de oppervlakte of in de luwte unieke prestaties neerzetten. De makers tonen lef, delen volharding en uithoudingsvermogen, en blijven dicht bij zichzelf.”

Adviescommissie

De genomineerden zijn geselecteerd door de Adviescommissie. Deze is ieder jaar anders en bestaat dit jaar uit:

Martijn Buser (voorzitter, artistiek directeur Gaudeamus), Hildegard Draaijer (artistiek directeur DOX), Kristin de Groot (adviseur/coach/fondsenwerver, v/h directeur Dansateliers) Philip Powel (mede-eigenaar jazzpodium BIRD, programmamaker, cultureel producent), Jeannette Smit (adviseur in de culturele sector, v/h algemeen directeur Theater Bellevue)