RAAAF

Change-Ability for a World in Flux

Bezoek project website

Het project CHANGE-ABILITY is een vernieuwend art-science project van RAAAF, waarvoor aan medeoprichter filosoof Erik Rietveld voor de wetenschapskant een Vici-beurs is toegekend. In het project wordt onderzocht welke handelingsmogelijkheden (‘affordances’) en veranderingscapaciteit (‘change-ability’) mensen hebben als het gaat om de huidige grote maatschappelijke opgaven en de impact ervan op hun directe leefomgeving. Dit kan gaan om zowel individueel als collectief aanpassingsvermogen. De centrale vraag is dan ook: hoe kun je met filosofisch onderzoek en de daaruit volgende artistieke vertaling collectieve gedragsverandering in gang zetten?

De Stichting RAAAF Public is het samenwerkingsverband van de broers Ronald en Erik Rietveld. Erik Rietveld is Socratres-hoogleraar filosofie aan de UvA en Amsterdam UMC/UT afdeling filosofie. Ronald Rietveld is beeldend kunstenaar en architect. De inzichten die uit dit onderzoek voortkomen worden door architect en beeldend kunstenaar Ronald Rietveld gebruikt als basis voor autonoom artistiek onderzoek. De uitkomsten van beide onderzoeken worden door RAAAF uitgewerkt in ruimtelijke denkbeelden.

Het Gieskes-Strijbis Fonds ondersteunt RAAAF’s autonome artistieke werk aan Change-Ability. Dit betreft zowel artistiek onderzoek als de uitwerking (materiaal voor de experimenten en interventies). Het project heeft een totale looptijd van vijf jaar (gelijk aan de Vici-toekenning door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en start in september 2021 en loopt tot en met augustus 2026.

Change-Ability for a World in Flux
Projecteigenaar
Erik Rietveld
Organisatie
RAAAF
Looptijd
2021
-
2026
Totale donatie
400.000

GERELATEERDE PROJECTEN