Stichting IDFA

IDFA DocLab in het Vondelparkpaviljoen

Bezoek project website

Met IDFA’s verhuizing naar het Vondelparkpaviljoen, is er nu een uitgelezen kans om IDFA's festivalplatform voor nieuwe media verder uit te bouwen tot een Hub met het hele jaar door interactieve en immersieve programma’s voor een nieuw en jong publiek, professionals en scholieren. Er is groeiende bezorgdheid is over de impact van technologie op ons gedrag en de fysieke wereld. Het kritisch bevragen van die technologie is daarom belangrijker dan ooit. IDFA’s DocLab presenteert werk dat (ethische) vragen stelt over hoe wij ons verhouden tot nieuwe technologieën, maar ook werk dat thema’s als klimaatcrisis, inclusie en (on)veiligheid invoelbaar kan maken.  Daarnaast is het creëren van zo’n hub noodzakelijk als schakel in de keten waarin het momenteel op grote schaal nog ontbreekt aan een infrastructuur en businessmodel voor distributie en presentatie van nieuwe media werken.  

In het Vondelpark gaat IDFA met steun van het Gieskes-Strijbis Fonds een Hub ontwikkelen met uitgebreide infrastructuur en een herkenbaar nieuwe media programma bestaande uit o.a. een VR-gallery, tentoonstellingen en audio- en augmented reality experiences in het paviljoen en het Vondelpark, geïntegreerd in de programmering en beleving van een geëngageerd documentaire-filmtheater.

De bijdrage van het GSF wordt ingezet om de komende twee jaar een unieke plek te creëren in het Vondelparkpaviljoen met als doel IDFA Doclab als platform te versterken, en daarmee een impuls te geven aan nationaal en internationaal documentaire-filmtheater.

De foto met de VR brillen is gemaakt door Bernard Kalu, de foto's van het Paviljoen door Coen Dijkstra.

IDFA DocLab in het Vondelparkpaviljoen
Projecteigenaar
Wotienke Vermeer
Organisatie
Stichting IDFA
Looptijd
2023
-
2025
Totale donatie
475.000