Stichting Restauratie Atelier Limburg

POC - POlychromie Conservering

Bezoek project website

Het Restauratie Atelier Limburg (SRAL) voert het project Polychromie Conservering uit. Dit draagt bij aan de continuering van een restauratiespecialisme op het gebied van beeldenrestauratie. De restauratie van beschilderde beelden is een klein specialisme binnen het restauratievakgebied. In Nederland wordt niet voorzien in een opleiding hiervoor. De twee specialisten op dit gebied naderen hun pensioen.

In het driejarige project wordt de kennis en vakkundigheid van conservering van gepolychromeerde beelden in Nederland doorgegeven aan de nieuwe generatie restauratoren. Naast materiaal-historisch onderzoek en analytisch onderzoek naar de maaktechniek van polychrome beelden, is het fijne handwerk van de restauratie, de uitvoering in de praktijk onmisbaar. In het beeldenrestauratie atelier van SRAL in Maastricht wordt in een leerling-leermeester setting drie jaar lang gewerkt aan een reeks polychrome beelden.

De bijdrage van het Gieskes-Strijbis fonds maakt het mogelijk dat drie jonge Master – restauratoren zich specialiseren in dit vakgebied. Tijdens het project wordt ook gebouwd aan een netwerk met de Nederlandse musea met de belangrijkste beeldencollecties. Samenwerking is er met de Rijksdienst en restauratie vak opleidingen in Nederland, België en Duitsland.

POC - POlychromie Conservering
Projecteigenaar
Lydia Beerkens
Organisatie
Stichting Restauratie Atelier Limburg
Looptijd
2024
-
2026
Totale donatie
306.000

GERELATEERDE PROJECTEN