In het verschuivende kunstenlandschap zijn musea op zoek naar beweging terwijl theater- en dansmakers verlangen naar locaties waarin ze duurzamer hun werk kunnen tonen. Vanwege de kloof tussen de disciplines kunnen de twee werelden elkaar moeilijk vinden waardoor kruisbestuiving zelden plaatsvindt.

Om deze reden heeft kunsthuis Marres in Maastricht het performance festival ROOMS ontwikkeld. ROOMS toont gedurende het jaar op een aantal avonden het werk van een mix van jonge en mid-career makers die buiten de gangbare disciplines vallen en letterlijk de kunstsector in beweging brengen. Daarnaast krijgen jaarlijks zes makers de gelegenheid nieuw werk te maken en te tonen tijdens het tweedaags festival ROOMS. Naast het faciliteren en tonen van nieuw werk, bevordert ROOMS een netwerk van eigenzinnige makers, curatoren en programmeurs en is het een springplank voor makers die na ROOMS nieuwe speel- en toonplekken krijgen.

Ondersteuning van het Gieskes-Strijbis Fonds stelt Marres in staat om een nieuw performance festival op te zetten en uit te bouwen, waarbij in totaal 18 makers de gelegenheid krijgen om nieuw werk te maken en te tonen. Niet alleen bij Marres, maar daarna naar verwachting ook op andere plekken in binnen- en buitenland.

Rooms
Projecteigenaar
Valentijn Bijvanck
Organisatie
Marres
Looptijd
2024
-
2026
Totale donatie
134.000