Stichting Amsterdam Museum (penvoerder)

Unlocking Fashion Heritage

Bezoek project website

Wereldwijd is niet alleen de ambachtelijke kennis over modetechnieken aan het verdwijnen, maar ook het bijbehorende inzicht over de verschillende betekenissen die de diverse technieken werd toebedacht. Sommige van deze technieken worden nu nog toegepast, maar zullen zonder twijfel over enige tijd niet meer bestaan – tenminste niet in de context en betekenis zoals die oorspronkelijk bedoeld was.

Met ‘Unlocking Fashion Heritage’ wil Modemuze als collectief een bijdrage leveren aan het zichtbaar maken, borgen en overdragen van ambachtelijke kennis over modetechnieken. Mode-erfgoed als inspiratiebron voor vakmanschap in de 21ste eeuw. Modemuze combineert met het project ‘Unlocking Fashion Heritage’ de kennis van digitaal ontwerpers met de expertise vanuit het erfgoedveld, de ambachtelijke kleermakerij en het vakonderwijs. Op innovatieve wijze worden de mogelijkheden van 3D-scanning ingezet voor het presenteren van bijzondere en relevante mode objecten uit de collecties van de 18 deelnemende musea, om zo de kennis omtrent ambachtelijkheid en vakmanschap in 3D-vorm te tonen.

Het Gieskes-Strijbis fonds maakt het mogelijk dat er minimaal 56 en maximaal 100 zorgvuldig geselecteerde objecten uit de collecties van de deelnemende musea middels 3D-scans worden gedigitaliseerd en vervolgens online worden getoond op het Modemuze platform. Tevens ondersteunt het fonds het Modemuze ‘Pop-up Lab’. Het Lab zal fungeren als een laagdrempelig podium voor vakmanschap en om het publiek mee te nemen in de ontwikkeling van de Modemuze ‘canon’.

Unlocking Fashion Heritage
Projecteigenaar
Mila Ernst
Organisatie
Stichting Amsterdam Museum (penvoerder)
Looptijd
2022
-
2024
Totale donatie
350.000