Radboudumc, IQ Healthcare en Radboudumc Alzheimercentrum

Goede zorg over de Bühne: verbetering van de levenseindezorg bij dementie via theater

Bezoek project website

In de dementiezorg is steeds meer aandacht voor het levenseinde. Zo worden hulpverleners getraind in het vroegtijdige gesprek over de laatste fase en zijn speciale richtlijnen ontwikkeld. In het theaterstuk ‘Lang zal hij leven’ viert een gezin de 80e verjaardag van Dirk Jan, die dementie heeft en eerder een wilsverklaring opstelde. Zodra hij zijn vrouw en kinderen niet meer herkent en naar een verpleeghuis moet, wil Dirk Jan euthanasie. Aan de koffietafel ontstaat discussie: moet zijn wil worden uitgevoerd of lijkt hij toch meer kwaliteit van leven te ervaren dan hij vroeger voor mogelijk hield?

De vraag is: welke impact heeft de voorstelling op de morele (oordeels)vorming van bezoekers (vooral zorgprofessionals)?

Het Gieskes-Strijbis Fonds steunt dit onderzoek, dat twee doelen nastreeft: i) de impact van de voorstelling vaststellen en verder vergroten; ii) de bestaande richtlijn ‘Levenseindezorg bij Dementie’ actualiseren op basis van de behoefte van zorgprofessionals die de voorstelling bezoeken.

Goede zorg over de Bühne: verbetering van de levenseindezorg bij dementie via theater
Projecteigenaar
Stef Groenewoud
Organisatie
Radboudumc, IQ Healthcare en Radboudumc Alzheimercentrum
Looptijd
2023
-
2025
Totale donatie
237.500

GERELATEERDE PROJECTEN