UMC Utrecht

Vervolgonderzoek ovariumcarcinoom (eierstokkanker)

Bezoek project website

Het UMC Utrecht is in een eerder door het GSF gefinancierd project (2016) in staat gebleken om tumor-organoïden van eierstokkanker te ontwikkelen. Hiermee is het mogelijk om tumoren buiten het lichaam in het laboratorium te onderzoeken en het effect van medicijnen op deze tumoren te testen.

UMCU heeft laten zien dat de organoïden de eigenschappen van de oorspronkelijke tumor, waarvan ze zijn afgeleid, goed behouden. Ook na langere tijd. UMCU wil de opgedane kennis en kunde van het kweken en onderzoeken van tumor-organoïden in de klinische praktijk gaan gebruiken. Om het kweken van organoïden voor iedereen beschikbaar te stellen in de klinische praktijk, moet echter nog wel een tussenstap worden gemaakt in het optimaliseren van de kweekcondities. Het ontwikkelen van organoïden kan nog verbeterd worden, met name voor de groep van patiënten met de meest voorkomende vorm van eierstokkanker, het sereuze type. Het UMCU wil toewerken naar een lang lopende klinische studie waarbij op grond van de individuele tumorkenmerken een betere en geïndividualiseerde keuze voor de meest effectieve chemotherapie gemaakt kan worden.

In het door het GSF gefinancierd project gaat het UMCU de omstandigheden voor het onderzoek te optimaliseren, met name voor de groep vrouwen met sereus type eierstokkanker die reeds zijn blootgesteld aan chemotherapie.

Fotografie profielfoto: Charles Groeneveld

Vervolgonderzoek ovariumcarcinoom (eierstokkanker)
Projecteigenaar
Prof. Dr. Ronald Zweemer
Organisatie
UMC Utrecht
Looptijd
2022
-
2024
Totale donatie
201.116

GERELATEERDE PROJECTEN