Lloyd Marengo

Over de kunstenaar

Sommige kunstenaars stappen in de voetsporen van een traditie en bouwen verder op het fundament dat hun voorgangers hebben achtergelaten. Er zijn ook kunstenaars voor wie niets vanzelfsprekend is. Zelfs de kunst niet. Die gedreven worden door de plek en het moment waar ze zichzelf tegenkomen.

Lloyd Marengo is zo iemand. Hij groeide op in het rauwe Rotterdam van de jaren 80 en leerde op straat wat dansen is. Toen hij in de jaren 90 een theehuis begon op de Binnenweg werd dat al snel het episch centrum van de hiphop en maakte hij furore als een van de oprichters van de 010 Beatboys die overal in de wereld successen oogstten en Rotterdam tot internationaal brandpunt van hiphop en straatcultuur maakten.

Voor Lloyd was dat niet genoeg. Hij was nieuwsgierig, ontmoette hiphop choreografen als Rennie Harris en Accrorap die met hun werk op de grote wereldpodia stonden en nam zich voor om een brug te slaan tussen de straat en het podium. Hij werd een van de oprichters van het Hiphophuis en besloot om voorstellingen te gaan maken voor het podium. Hij werkte onder meer met Scapino en Conny Janssen Danst, was in 2010 te zien op de Nederlandse Dansdagen met de explosieve breakdance voorstelling Tagg. Een aantal jaren later maakte hij Father Father met vier internationaal vermaarde B-Boys die een verhaal dansend vertelden over de al dan niet aanwezige vaderfiguur.

De adviescommissie heeft bewondering voor zijn originaliteit en doorzettingsvermogen en gunt hem graag een volgende stap als choreograaf. Marengo maakt werk dat op diverse plekken tot zijn recht komt en vindt het interessant om te werken met professionals en met amateurs.

adviescommisie