Het Gieskes-Strijbis Fonds

Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2020

Bezoek project website

Katja Heitmann en Tjon Rockon winnaars van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2020

Choreograaf Katja Heitmann en theatermaker Tjon Rockon zijn de winnaars van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2020. De prijs werd maandagavond 7 september uitgereikt tijdens een besloten avond in de Metaal Kathedraal in Utrecht.

De Adviescommissie over de twee winnaars:

“Wat beide makers met elkaar gemeen hebben, is dat ze – ondanks de systemen waarin zij zich bewegen – op zoek gaan naar manieren om hun eigen spelregels te bepalen en hun eigen kaders te scheppen. Zij laten zich niet door een (vaak weerbarstige) praktijk dicteren; hun eigen dromen dicteren een geheel nieuwe praktijk. Bovendien voelen zij een sterke urgentie om school te maken: ze werken aan een gemeenschap, een tableau, een brede groep van medemakers waarmee zij hun werkwijze kunnen delen,” aldus de commissie.

Tjon Rockon

De adviescommissie over Tjon Rockon: “Theatermaker Tjon Rockon is een unieke stem. Afkomstig uit de wereld van graffiti en hiphop noemt hij zichzelf een laatbloeier in het theater. In de bestaande kunstinstellingen voelt hij zich niet altijd thuis: nog altijd ervaart hij weerstand, ervaart hij hoe sterk de traditionele codes er kunnen gelden. Desondanks koestert hij een grote liefde voor de kracht van samenwerkingen op het podium en blijft hij er onverschrokken zijn eigen plek opeisen, met eigenzinnige verhalen, vormen en vocabulaire. Daarbij wil hij het niemand gemakkelijk maken: zichzelf niet, zijn spelers niet, zijn publiek niet. Aan concessies heeft hij weinig boodschap: daarvoor is zijn missie – werelden samenbrengen en doorstroom van artiesten bevorderen in nieuwe contexten – te groot. De oprichting van zijn Stichting Grande Loge in 2018 betekende een nieuwe stap: een combinatie van eigen creaties en de tijd nemen voor de ondersteuning jonge talentvolle artiesten die niet per se het geijkte pad bewandelen maar hun plek op de Nederlandse podia meer dan verdienen.’

Katja Heitmann

De adviescommissie over Katja Heitmann: “Met volstrekt origineel oeuvre breekt choreografe Katja Heitmann de conventies rondom moderne dans open. Wars van bestaande categorieën kiest ze voor eigen artistieke parcours en voor eigen omstandigheden waarbinnen zij haar werk wil presenteren. Verrassend daarbij is het dat wat op papier of in woord nog abstract mag lijken, in haar uiteindelijke voorstellingen door een breed publiek met een grote vanzelfsprekendheid omarmd wordt. Het is inspirerend hoe zij durft te vertrouwen op haar intuïtie, op het begin van een idee, zonder nog te weten wanneer of in welke vorm een project zal eindigen. Daarmee laat haar werk zich per definitie moeilijker vangen in vooraf vastgelegde mallen, al te rigide subsidieformats of geijkte theatrale ruimtes. Het is dan ook haar grote droom om een soort ‘artistiek klooster’ (zonder religieuze insteek) te beginnen waarin zij haar praktijk – zonder opgelegde beperkingen van ruimte of tijd – kan door ontwikkelen met haar dansers en alsmaar uitbreidende waaier van publieksgroepen.”

De overige nominaties voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2020 waren spoken word artiest Babs Gons, multi-instrumentalist, componist en producer BINKBEATS, theatermaker Naomi Velissariou. De Gieskes-Strijbis Podiumprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de Nederlandse podiumkunsten. Met het prijzengeld van € 60.000 per winnaar is het de grootste podiumprijs van het land. De winnaars mogen het bedrag naar eigen inzicht aanwenden ten behoeve van hun artistieke ontwikkeling.

De adviescommissie voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2020 bestaat uit: Tobias Kokkelmans (dramaturg/curator en voorzitter adviescommissie), Colin Benders (muzikant en componist onder de naam Kyteman), Viktorien van Hulst (directeur Theaterfestival Boulevard), Rainer Hofmann (artistiek directeur SPRING) en Aruna Vermeulen (directeur HipHopHuis)

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die het podiumlandschap verrijken en uitdagen. De winnaars zijn bepaald op basis van het advies van een commissie onder leiding van Tobias Kokkelmans. Lees hier meer over de Gieskes-Strijbis Podiumprijs en de genomineerden.

Foto: Emma te Hietbrink

Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2020
Projecteigenaar
Organisatie
Het Gieskes-Strijbis Fonds
Looptijd
-
Totale donatie