Het Dolhuys, Museum van de Geest in Haarlem

Outsider Art Museum

Bezoek project website

Dankzij een bijzondere samenwerking tussen museum Het Dolhuys in Haarlem, zorgorganisatie Cordaan en Hermitage Amsterdam is het eerste Outsider Art Museum in Nederland opgericht, dat wordt getoond aan een groot, internationaal publiek. Het nieuwe museum is op 17 maart 2016 opengegaan en richt zich op actuele Outsider Art, afkomstig uit de groeiende collectie van Het Dolhuys. Het gaat om honderden werken van tientallen Engelse, Franse, Iraanse, Japanse en Nederlandse kunstenaars.

Sinds de Biënnale van Venetië van 2013 is er internationaal veel aandacht voor de autodidacte kunstenaars en voor het werk van kunstenaars uit psychiatrische instellingen. In Nederland is Outsider Art echter een relatief onbekende kunstvorm. Daar moet het Outsider Art Museum verandering in brengen. Naast de bestaande publieksstroom die de Hermitage normaliter trekt – museumkaarthouders, en toeristen- zal het Outsider Art museum zich op drie nieuwe doelgroepen richten: internationale kunstliefhebbers, de zorgsector, het personeel in de Geestelijke Gezondheidszorg en de Verstandelijke Gehandicaptenzorg en het onderwijs (vooral HBO).

Op 23 november 2016 opende het Outsider Art Museum de tweede tentoonstelling over China. De expositie werd geopend door een Chinese delegatie uit Nanching en Jack de Vries, gedeputeerde Cultuur, provincie Noord-Holland. Voor de opening was er een groot symposium met als thema ‘Chinese Outsider Art & de mainstream’.

Outsider Art Museum
Projecteigenaar
Hans Looijen
Organisatie
Het Dolhuys, Museum van de Geest in Haarlem
Looptijd
2016
-
2019
Totale donatie
150.000