Stichting Jan Hoek

Outsiderland

Bezoek project website

Veel outsider kunstenaars komen niet verder dan het atelier van hun dagbestedingsinstelling en in sommige gevallen wordt hun werk in een daaraan gelieerde winkel verkocht. Ze worden veelal nog niet (h)erkend als volwaardig kunstenaar, terwijl de meest talentvolle outsiders wel als zodanig gezien kunnen worden.

Outsiderland is een initiatief van stichting Captain Hoek, geleid door beeldend kunstenaar Jan Hoek. In voormalig restaurant Wilhelminadok, aan het IJ in Amsterdam, bevindt zich Outsiderland. Outsiderland is een expositieruimte en winkel die de outsider kunstwereld en de reguliere ‘’insider’’ creatieve industrie aan elkaar verbindt. Vanuit de ruimte worden samenwerkingen gestimuleerd tussen de meest talentvolle outsider kunstenaars, die nu niet mee mogen doen met het officiële kunstcircuit, en insider kunstenaars die ook een beetje anders zijn. Op zorgvuldige en integere wijze worden insider en outsider kunstenaar aan elkaar gekoppeld, wat vervolgens leidt tot nieuw werk, wederkerige inspiratie en inzichten. Dit biedt een verrijking aan de culturele sector en betere zichtbaarheid en erkenning van de outsider kunstenaar.

Het project heeft een looptijd van 2021 tot en met 2023. Er zullen in totaal 23 samenwerkingen tussen insider en outsider kunstenaars tot stand worden gebracht, waarvan de werken ook zullen worden verkocht. De opbrengst komt ten goede aan een duurzame voortzetting van de samenwerking tussen insider en outsider. Daarnaast zullen er jaarlijks minimaal tien tentoonstellingen worden georganiseerd in Outsiderland waarbij de wereld van insider en outsider kunstenaars samenkomen. Het doel is om bewustwording omtrent outsider kunstenaars te vergroten waardoor hun positie wordt versterkt.

Het Fonds heeft eerder outsider art projecten ondersteund met als doel meer aandacht te vragen voor (de positie van) outsider kunstenaars.

Outsiderland
Projecteigenaar
Jan Hoek
Organisatie
Stichting Jan Hoek
Looptijd
2021
-
2023
Totale donatie
255.000