Rijksacademie

Tech-Fellowship

Bezoek project website

Ambachtelijk vakmanschap slaat de brug tussen verleden en toekomst en is een kraamkamer voor innovatie. Niet alleen bij de Rijksakademie, maar binnen het gehele kunstenveld verdwijnt ambachtelijke kennis. Het zijn vaak beroepen met een lange traditie die van leermeester op leerling worden overgeleverd. In een vergaande gedigitaliseerde en gemechaniseerde wereld kiezen steeds minder mensen voor het ambacht. Het (aankomend) pensioen van de huidige generatie specialisten en teruglopende instroom vanuit het onderwijs leiden tezamen tot een tekort aan vakmensen.

De Rijksakademie lanceert met het Tech-Fellowship programma in 2021 een fulltime praktijkonderzoeks-residency voor jonge kunstenaars/makers om zich (verder) te bekwamen in ambacht en nieuwe techniek. In dit geval specifiek gespecialiseerd in het samenwerken met kunstenaars met een cross-over naar hedendaagse toepassingen en technieken. De Tech Fellows doen praktijkervaring op door mee te werken aan kunstenaarsprojecten, materiaal experimenten en cross-over projecten binnen een meester-gezelconstructie. Ervaren specialisten van de Rijksakademie werkplaatsen dragen kennis en ervaring over en werken samen met de Fellows. Op hun beurt wisselen de Fellows hun kennis over nieuwe toepassingen en technieken uit met hun mentoren.

Het Gieskes-Strijbis Fonds ondersteunt met het project Tech-Fellowship de opleiding van een nieuwe generatie technici (drie per jaar, negen in totaal) en bevordert een verregaande integratie van oude en nieuw technieken, waardoor het ambacht niet alleen behouden blijft (als een stuk erfgoed), maar mee ontwikkelt met de technieken en werkmethodes van deze tijd. Hierdoor krijgen de werkplaatsen van de Rijksakademie een vernieuwing en een kwaliteitsimpuls en profiteren collega-instellingen van nieuw opgeleide technisch specialisten.

Tech-Fellowship
Projecteigenaar
Annelie Musters
Organisatie
Rijksacademie
Looptijd
2021
-
2024
Totale donatie
298.000