Foam Fotografiemuseum Amsterdam

Van talent naar toptalent

Bezoek project website

Foam Fotografiemuseum Amsterdam staat voor Talent. Talent ontdekken, duiden en presenteren is al sinds de oprichting van Foam onderdeel van het beleid en de praktijk. Foam heeft hiertoe diverse platforms ontwikkeld voor talentvolle kunstenaars om hun werk te presenteren aan het publiek. Een belangrijk onderdeel hiervan is het tentoonstellingsprogramma Foam 3h: een tentoonstellingsruimte waar recent afgestudeerde kunstenaars en fotografen worden uitgenodigd om hun eerste museale solotentoonstelling te presenteren. De kunstenaars, geselecteerd door Foams curatoren, worden uitgedaagd om te experimenteren, te verrassen en de grenzen van de fotografie op te zoeken.

Foam 3h heeft de afgelopen jaren kunnen uitgroeien tot een belangrijke ontmoetingsplaats voor fotografen, kunstenaars, studenten, verzamelaars en andere spelers uit het veld. In 2016 kregen negen jonge kunstenaars de mogelijkheid om hun werk in het museum te presenteren, met veel ruimte voor innovatie en experiment. Ook na de samenwerking volgt Foam de ontwikkeling van deze talenten op de voet. Zo introduceerde Foam een 3h alumniprogramma waarbij voormalige Foam 3h kunstenaars hun (nieuwe) werk opnieuw en grootser kunnen tonen in het museum. In deze Toptalentreeks beet Awoiska van der Molen (NL, 1972) in het voorjaar van 2016 het spits af. Op deze manier probeert Foam continu een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van talentvolle kunstenaars, ook op een later moment in hun carrière.

Om de jarenlange samenwerking tussen het Gieskes-Strijbis Fonds en Foam op een waardige manier af te sluiten heeft het Fonds in maart 2019 €180.000 toegekend aan Foam voor een legacy programma. Voor de jaren 2019 – 2021 ondersteunt het Fonds daarmee de alumnitentoonstelling, Next Level 2.0 en diverse masterclasses.

Van talent naar toptalent
Projecteigenaar
Mirjam Kooiman
Organisatie
Foam Fotografiemuseum Amsterdam
Looptijd
2019
-
2021
Totale donatie
780.000

GERELATEERDE PROJECTEN