nieuws

Vijf uiteenlopende nominaties voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2021

Vijf bijzondere makers en performers zijn genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2021. Romana Vrede, Carista Eendragt, House of Vineyard, Boogaerdt/VanderSchoot en MAISON the FAUX maken kans op twee keer € 60.000 dat vrij besteedbaar is ten behoeve van hun artistieke ontwikkeling. Extra bijzonder, een jaar waarin het de Adviescommissie ondanks de afgelaste voorstellingen en onzekerheden toch is gelukt een vijftal makers te nomineren vanwege hun verdiensten. Op 20 september a.s. wordt de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2021 uitgereikt aan de twee winnaars.

De vijf uiteenlopende nominaties weerspiegelen de enorme diversiteit en innovatiekracht binnen het brede veld van de podiumkunsten. Hun werk kenmerkt zich door een nieuwe taal en esthetiek die nog geen gemene deler is in het veld: op een vanzelfsprekende manier slechten de vijf genomineerden de grenzen tussen kunstvormen en agenderen ze onderwerpen die lang onderbelicht zijn gebleven in de podiumkunsten.

Het feit dat er afgelopen jaar maar weinig voorstellingen konden plaatsvinden heeft het Gieskes-Strijbis Fonds er niet van weerhouden om de prijs ook dit jaar weer uit te reiken. De impact van de pandemie op de culturele sector onderstreept des te meer het belang van het ondersteunen van veelbelovend midcareer-talent voor de toekomst.

Het is de vijfde keer dat de Gieskes-Strijbis Podiumprijs wordt uitgereikt. De prijs is in 2017 in het leven geroepen om vrij denken en verbeelden te ondersteunen. Deze Gieskes-Strijbis Podiumprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland.

De genomineerden zijn geselecteerd door een Adviescommissie onder leiding van Annemieke Keurentjes (voorzitter en programming director theater & dans bij het Holland Festival). De Adviescommissie bestaat daarnaast uit Rajae El Mouhandiz (zangeres, componist en film- en theatermaker), Aruna Vermeulen (directeur HipHopHuis), Colin Benders (muzikant en componist onder de naam Kyteman) en Jan-Joris Lamers (toneelspeler en -regisseur, Maatschappij Discordia).