nieuws

Winnaars van Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2023

Multitalent Steef de Jong en creatief productiebureau Well Made Productions winnaars van Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2023

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2023 gaat naar creatief productiebureau Well Made Productions en multitalent Steef de Jong (theatermaker, regisseur, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar). Deze grootste podiumprijs van het land wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. De winnaars mogen het prijzengeld van € 60.000 (bedrag per winnaar) naar eigen inzicht aanwenden ten behoeve van hun artistieke ontwikkeling. De drie overige genomineerden krijgen elk een geldbedrag van € 10.000.

Uit het juryrapport:


Well Made Productions verdient de Podiumprijs vanwege hun doorzettingsvermogen om producties te realiseren en de urgentie om (on)bekende verhalen vanuit bicultureel perspectief aan het publiek te tonen. De toekomstplannen zijn overweldigend. Zowel binnen de podiumkunsten als daarbuiten, in de film en televisiewereld, hebben zij grote ambities.”


Steef de Jong is een kunstenaar in hart en nieren, met oorspronkelijke en eigenzinnige ideeën. In zijn voorstellingen toont hij het tegenovergestelde van de werkelijkheid en biedt daarmee een zeer welkom escapisme in het podiumkunstenlandschap. Zijn producties zijn uniek in Nederland, vanwege het lef en de durf om een stoffig en overboord verklaard genre, de operette, opnieuw urgentie te geven.”

Over de Gieskes-Strijbis Podiumprijs
De Gieskes-Strijbis Podiumprijs is in 2017 geïnitieerd om vrij denken en verbeelden te ondersteunen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. Zowel makers van theater, muziektheater, muziek, compositie of dans komen in aanmerking voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. De genomineerden hebben een duidelijke visie op het bereiken van nieuw publiek, het behandelen van nieuwe thematiek of het ontwikkelen van nieuw repertoire. De twee winnaars van de prijs ontvangen ieder € 60.000. Met deze regeling wil het fonds de laureaten in staat stellen om twee jaar voluit aan de verwezenlijking van hun eigen visie te werken. De prijs is niet rechtstreeks gekoppeld aan een specifieke voorstelling of project. In 2022 wonnen componist Kate Moore en multidisciplinair kunstenaar Femi Dawkins de prijs.

Voor eerdere winnaars en genomineerden: gieskesstrijbisfonds.nl/podiumprijs.

Adviescommissie
De genomineerden zijn geselecteerd door de Adviescommissie onder leiding van Martijn Buser, artistiek directeur Gaudeamus:

  • Hildegard Draaijer: artistiek directeur DOX
  • Kristin de Groot: adviseur/coach/fondsenwerver, voorheen directeur Dansateliers
  • Philip Powel: mede-eigenaar jazzpodium BIRD, programmamaker, cultureel producent
  • Jeannette Smit: adviseur in de culturele sector, voorheen algemeen directeur Theater Bellevue

Genomineerden 2023 (alfabetische volgorde)

  • Ilay den Boer (theater- en documentairemaker)
  • Fresku (rapper en cabaretier)
  • Steef de Jong (theatermaker, regisseur, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar)
  • Nastaran Razawi Khorasani (theatermaker en actrice)
  • Well Made Productions (creatief productiebureau)

Foto: Emma Sini te Hietbrink