nieuws

Vijf eigenzinnige nominaties voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2022

VIJF EIGENZINNIGE NOMINATIES VOOR DE GROOTSTE PODIUMPRIJS VAN NEDERLAND

Francesca Lazzeri, Connor Schumacher, Femi Dawkins, Kate Moore en Carole van Ditzhuyzen zijn de vijf genomineerden voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2022.

Op 19 september 2022 wordt de prijs voor de 6e keer uitgereikt aan maar liefst twee winnaars. Met het prijzengeld van €60.000 per winnaar is het de grootste podiumprijs van het land. De winnaars mogen het bedrag naar eigen inzicht aanwenden ten behoeve van hun artistieke ontwikkeling.

“De Gieskes-Strijbis Podiumprijs is meer dan ooit nodig in tijden waarin het voor podiumkunstenaars moeilijk is om werk te realiseren, zichtbaar te maken en aan publiek te presenteren”, aldus voorzitter van de Adviescommissie van de Podiumprijs Annemieke Keurentjes.

De Adviescommissie van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2022 koos voor deze 5 uiteenlopende genomineerden omdat ze allen uniek zijn in de manier waarop ze een artistiek universum creëren. Daarbinnen zijn de genomineerden zeker niet eenkennig: multidisciplinaire verkenningen en een verbondenheid met maatschappelijke ontwikkelingen paren ze aan een grote gevoeligheid voor het bereiken van nieuwe publieken.

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs is in 2017 geïnitieerd om vrij denken en verbeelden te ondersteunen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. Makers met een onderscheidende visie op het vak. In 2021 wonnen performance designers Maison the Faux en DJ Carista Eendragt de prijs.

De genomineerden zijn geselecteerd door de Adviescommissie onder leiding van Annemieke Keurentjes – programma-manager theater en dans Holland Festival, Rajae El Mouhandiz – zangeres, componist, film- en (muziek)theatermaker, Jan-Joris Lamers – toneelspeler en regisseur Maatschappij Discordia, Hildegard Draaijer – artistiek directeur DOX, en Martijn Buser – artistiek directeur Gaudeamus.