Fundashon Prevenshon

Borst- en baarmoederhalskanker screening

Bezoek project website

De Stichting Fundashon Prevenshon beoogt bepaalde vormen van kanker te voorkomen door bevolkingsonderzoek voor de gehele bevolking van Curaçao op te zetten. Borstkanker treft 1 op de 8 vrouwen. Alle vrouwen (45-75 jaar) op Curaçao krijgen een uitnodiging om aan het bevolkingsonderzoek borstkanker mee te doen.  In 2016 hebben 20.990 vrouwen een uitnodiging gekregen om bij een van de locaties van Fundashon een mammografie te laten maken, waarvan 8631 vrouwen daadwerkelijk gebruik hebben gemaakt van deze uitnodiging.

In 2013 begon de Stichting met het opzetten van een onderzoek op Curaçao naar baarmoederhalskanker, een vorm van kanker waar vrouwen op nog veel jongere leeftijd mee te maken kunnen krijgen. In het voorjaar van 2016 is ook daarvan de screening ter hand genomen, na uitgebreide voorlichting aan alle 110 huisartsen op het eiland. Daarnaast werden in 2016 diverse voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd voor de bevolking, die bezocht werden door ongeveer 1700 belangstellenden.

De Stichting Fundashon Prevenshon telt inmiddels 17 medewerkers. De 72-jarige Pinedo is voorzitter van het bestuur – Louise Elstak is directeur. Het doel is om in de toekomst ook een programma te starten voor de preventie van dikke darmkanker.

Borst- en baarmoederhalskanker screening
Projecteigenaar
Bob Pinedo
Organisatie
Fundashon Prevenshon
Looptijd
2010
-
2017
Totale donatie
1.055.000

GERELATEERDE PROJECTEN