Bibliotheek Ets Haim – Livraria Montezinos

Catalogisering en digitalisering van Ets Haim

Bezoek project website

Bibliotheek Ets Haim – Livraria Montezinos, in het hart van Amsterdam, werd opgericht in 1616 en is daarmee de oudste nog actieve joodse bibliotheek ter wereld. De collectie bevat zo’n 560 handschriften en 30.000 gedrukte werken en bezit een rijke collectie op het gebied van het 17e en 18e -eeuwse jodendom.

Van de twee doelen die Ets Haim zich enkele jaren geleden stelde is, er al één  bereikt: het digitaliseren, beschrijven en voor een groot publiek toegankelijk maken van de 560 handschriften – van kaft tot kaft. De volledige collectie handschriften is tot in het kleinste detail te raadplegen op:  www.etshaimmanuscripts.nl. Aan het tweede doel, het catalogiseren van de complete collectie gedrukte werken, wordt nog volop gewerkt. Boeken worden in hun oorspronkelijke taal ingevoerd in de nationale gemeenschappelijke catalogus GGC. Bijna de helft van de gedrukte boeken is nu ingevoerd. Het internationale publiek kan deze titels al terugvinden in WorldCat, de grootste database van bibliotheekmaterialen ter wereld. Er werden in 2016 een kleine vierduizend boeken ingevoerd.

Het jaar 2016 stond voor Ets Haim in het teken van de viering van het 400-jarig jubileum van de bibliotheek. De tentoonstelling De glorie van het Joodse Boek in het Joods Historisch Museum, met vele topstukken uit de collectie van Ets Haim, trok een zeer geïnteresseerd publiek.

Catalogisering en digitalisering van Ets Haim
Projecteigenaar
Heide Warncke
Organisatie
Bibliotheek Ets Haim – Livraria Montezinos
Looptijd
2012
-
2016
Totale donatie
390.000

GERELATEERDE PROJECTEN