Human Rights Watch

Fundamentele vrijheden in Centraal-Azië

Bezoek project website

De Centraal-Aziatische landen Kazachstan, Kirgizië, Oezbekistan, Tadzjikistan en Turkmenistan behoren tot de meest onderdrukte regimes ter wereld, waar tal van fundamentele vrijheden ontbreken en de staat van mensenrechten zorgwekkend is.

Human Rights Watch maakt zich al bijna 40 jaar sterk voor de verdediging en bescherming van mensenrechten. De organisatie documenteert mensenrechtenschendingen in meer dan 90 landen, rapporteert over de omstandigheden waarin mensen verkeren en poogt via beleidsbeïnvloeding veranderingen te realiseren.

Human Rights Watch zet zich als één van de enige organisaties in voor het bevorderen van de mensenrechten en de bescherming van fundamentele vrijheden in Centraal-Azië. In het afgelopen jaar heeft hun werk geleid tot een aantal positieve ontwikkelingen. Jaren van onderzoek en aanhoudende beleidsbeïnvloeding door Human Rights Watch leidden tot de vrijlating van vier politieke gevangenen. Eén van hen is Mohammed Bekjan, één van de langst gevangen gehouden journalisten ter wereld. Ook werd de zorgwekkende opkomst van religieuze onverdraagzaamheid in Tadzjikistan met het hoogste overheidsorgaan op het gebied van religie besproken. Geen enkele andere mensenrechtenorganisatie heeft iets dergelijks weten te bewerkstelligen.

In 2017 zal Human Rights Watch zich blijven inzetten voor fundamentele vrijheden in Centraal-Azië en concrete stappen aanbevelen voor de verbeteringen van de mensenrechten. Zij zullen onder andere pleiten voor betere bescherming van journalisten en activisten in Oezbekistan, slachtoffers van huiselijk geweld in Kirgizië, religieuze groepen in Tadzjikistan en  arbeiders in Kazachstan.

Fundamentele vrijheden in Centraal-Azië
Projecteigenaar
Anna Timmerman
Organisatie
Human Rights Watch
Looptijd
2016
-
2020
Totale donatie
360.000

GERELATEERDE PROJECTEN