Female Cancer Foundation

See & treat methode - Baarmoederhalskanker

Bezoek project website

In Kenya en Ghana is baarmoederhalskanker een van de belangrijkste oorzaken van ziekte en overlijden onder vrouwen met kanker. Alhoewel de ziekte relatief eenvoudig kan worden voorkomen, sterven veel jonge moeders onnodig. In het Save My Mother project worden verpleegkundigen en vroedvrouwen van lokale partnerorganisaties getraind en ondersteund in het uitvoeren van een goedkope, eenvoudige en effectieve methode om vrouwen te screenen (met azijn) en zo nodig preventief te behandelen (door middel van bevriezing, net als bij een wratje): de See & Treat methode.

In 2016 zijn er in het Save my Mother project, een samenwerking met SOS Kinderdorpen, in Kenia en Ghana ruim 91 verpleegkundigen en vroedvrouwen getraind. Bijna 82.600 mensen zijn dit jaar voorgelicht over de risico’s van baarmoederhalskanker en de mogelijkheden voor screening en preventieve behandeling. Ruim 18.000 vrouwen zijn gescreend waarvan er 1300 positief waren en een preventieve behandeling hebben ondergaan. Om de teams zo goed mogelijk te ondersteunen is er in augustus 2016 een centrale ‘advocacy workshop’ gehouden in Ghana, waarbij de teams concrete handvaten hebben gekregen om de projecten zo goed mogelijk te kunnen inbedden in de lokale structuren.

De Female Cancer Foundation streeft ernaar in 2017 de samenwerking met lokale organisaties te bestendigen en de levensreddende See & Treat methode toegankelijk te (blijven) maken voor kwetsbare vrouwen die anders geen toegang hebben tot deze vorm van preventieve zorg.

See & treat methode - Baarmoederhalskanker
Projecteigenaar
Carlien Marree
Organisatie
Female Cancer Foundation
Looptijd
2014
-
2018
Totale donatie
600.000

GERELATEERDE PROJECTEN