Joods Historisch Museum

Vernieuwing expositie joodse geschiedenis in Nederland

Bezoek project website

Een deel van de permanente tentoonstelling van het Joods Historisch beslaat ‘De geschiedenis van de joden in Nederland van 1600-1900’. Dit deel wordt in dit project volledig vernieuwd. De ambitie is om zowel inhoudelijk als qua uitstraling een laagdrempelige en aantrekkelijk tentoonstelling te maken, die inzicht geeft in een complexe geschiedenis en prikkelt tot nadenken over de rol van (eens) immigranten in de samenleving.

In lijn met het historisch onderzoek van de afgelopen jaren krijgt de verhaallijn nieuwe accenten. Drie meer dan levensgrote projecties brengen ‘gewone joden’ uit de geschiedenis tot leven en introduceren de centrale thema’s van de tentoonstelling. Speciaal voor jongeren en scholieren worden twee interactieve apps ontwikkeld die belangrijke gegevens in de Nederlands-joodse geschiedenis verder uitdiepen: de kosmopolitische blik van de Portugese gemeente en de joodse bibliotheek Ets Haim in 17e-eeuws Amsterdam enerzijds en de betekenis van de burgerlijke gelijkstelling van de joden in 1796 anderzijds.

Het ontwerp voor de nieuwe inrichting is licht en sfeervol. Door een semitransparant doek te gebruiken als canvas voor zowel projecties als de objecten, wordt een totaalbeeld gecreëerd in de ruimte. Gedurende het afgelopen jaar is het tentoonstellingsconcept gemaakt en uitgewerkt, zijn de teksten geschreven en is gestart met de ontwikkeling van de multimedia. De ontwerpers hebben hun ontwerp uitgewerkt en er is een uitvoerende partij betrokken om de bouw te realiseren. De nieuwe opstelling zal in de zomer van 2017 open gaan voor bezoekers.

Vernieuwing expositie joodse geschiedenis in Nederland
Projecteigenaar
Hetty Berg
Organisatie
Joods Historisch Museum
Looptijd
2016
-
2017
Totale donatie
120.000

GERELATEERDE PROJECTEN