nieuws

Beleidsplan 2020-2023

Hieronder vindt u het nieuwe beleidsplan van het Giekes-Strijbis Fonds voor de periode 2020-2023. Een deel van het plannen uit het vorige beleidsplan heeft nog niet aan waarde ingeboet en is ook in dit plan weer terug te vinden. Daarnaast slaan wij ook nieuwe wegen in, met name binnen het werkterrein Democratie & Rechtsstaat.

Het indienen van een aanvraag bij het Gieskes-Strijbis Fonds is altijd op uitnodiging. Wel kunt u een project onder onze aandacht blijven brengen via ons projectsuggestieformulier.

BELEIDSPLAN 2020-2023
Natuur & milieu
De gezonde mens in een gezond ecosysteem

De landbouwtransitie staat hoog op de politieke en maatschappelijke agenda. Het onlangs verschenen klimaatrapport van het IPCC onderstreept nogmaals de urgentie van een drastische transitie in onze manier van produceren en consumeren. Het staat onomstotelijk vast dat de landbouw van grote negatieve invloed is op klimaatverandering, stikstofuitstoot en de biodiversiteit.

Inkrimping van de veestapel, de eitwittransitie naar plantaardige eiwitten en het herstellen van gedegradeerde bodems zijn gebieden waar grote stappen moeten worden gezet en waar het Fonds een waardevolle bijdrage aan kan leveren. Niet alleen door het ondersteunen van vernieuwende initiatieven en experimenten, maar ook door bewustwording bij consumenten en het aanmoedigen van wet- en regelgeving die deze transitie kan ondersteunen. Het besef dat er een directe link bestaat tussen onze eigen (menselijke) gezondheid en die van ons ecosysteem is hierin van groot belang. Gezonde voeding is hier ook onlosmakelijk mee verbonden.

De (Noord)zee en haar zilte randen

Klimaatverandering heeft grote impact op zeeën wereldwijd. De opwarming van het oceaanwater en de daarmee gepaarde zeespiegelstijging heeft grote gevolgen voor het leven onder water en op het land. De Noordzee is het grootste natuurgebied van Nederland en tevens een van de drukste zeeën ter wereld. Het in kaart brengen – en beschermen – van het leven onder water blijft dan ook van groot belang. Tegelijkertijd biedt de zee (en haar zilte randen) ook kansen op het gebied van de landbouwtransitie. Er wordt volop geëxperimenteerd met aquacultuur (‘zeelandbouw’) en zilte landbouw, en de beloften van zeewier voor zowel menselijke consumptie als bemesting zijn groot. Op dit vlak liggen veel onderzoeksvragen en is er grote behoefte aan ondersteuning van innovatieve en experimentele productiemethoden waar het Fonds een rol in kan spelen.

Medische wetenschap
Alzheimer en andere vormen van dementie

Het aantal mensen met dementie neemt de komende jaren sterk toe. De meest voorkomende variant is de ziekte van Alzheimer. Ondanks dat er veel onderzoek wordt gedaan naar het ontstaan van de ziekte, is er nog geen effectieve behandeling. De interesse van het Gieskes-Strijbis Fonds gaat daarom niet alleen uit naar onderzoek naar het ontstaan van de ziekte, maar ook naar onderzoek gericht op het vertragen van de gevolgen van de ziekte het verbeteren van de zorg voor dementerenden.

Democratie & rechtsstaat
Versterking controlerende taak binnen de democratie

De geloofwaardigheid van de democratie staat onder druk. Er is sprake van een vertrouwensbreuk tussen burgers en controleurs van de macht, waaronder de journalistiek. Het Gieskes-Strijbis Fonds wil de journalistiek middelen ter beschikking stellen om hun controlerende macht te versterken en zo het vertrouwen van burgers in de journalistiek en democratie terug te winnen.

Burgerrechten in een digitale wereld

Met de komst van het internet heeft de samenleving er een nieuwe laag bijgekregen: het digitale domein. De ontwikkeling van nieuwe technologieën in deze digitale wereld vraagt om een goede bewaking van onze burgerrechten. Een goede verankering en toepassing van deze rechten is van essentieel belang om onze digitale soevereiniteit te behouden. Het Gieskes-Strijbis Fonds kijkt uit naar projecten die hier een bijdrage aan leveren.

Het nieuwe Europa

Na de eurocrisis, de Brexit en het opkomende populisme staat de gezamenlijke Europese identiteit onder druk. Tegelijkertijd is de noodzaak voor samenwerking groter dan ooit. De gevolgen van klimaatverandering, de migratiecrisis en technologische ontwikkelingen kunnen alleen samen worden aangepakt. Wat wordt het nieuwe Europese verhaal? De aandacht van het Gieskes-Strijbis Fonds gaat uit naar projecten die initiëren, uitdagen en agenderen.

Kunst & cultuur
Vakmanschap is meesterschap

Ambachtelijk handwerk is een topproduct. Toch dreigt een belangrijk deel van de ambachtelijke kennis te verdwijnen met de pensionering van de babyboomgeneratie. Doel van het Gieskes-Strijbis Fonds is om ervoor te zorgen dat jonge vakmensen meer kennis krijgen van ambachtelijke technieken die zonder actieve overdracht verloren dreigen te gaan.

Research & development voor en door mid-career makers en instellingen

Voor jong talent en toptalent is er veel aandacht vanuit de overheid en cultuurfondsen, voor mid-career makers veel minder. Toch zit hier veel talent, dat met behulp van onderzoek en ontwikkeling de sprong naar de top kan maken. Het Gieskes-Strijbis Fonds wil deze groep makers en instellingen de kans geven om zich verder te ontwikkelen en vernieuwen.

Foto: Raimond Wouda