Kate Moore

Over de kunstenaar

In 2002 kwam Kate Moore (1979) naar Nederland om bij Louis Andriessen te studeren aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. In 2012 behaalde ze haar doctorstitel aan het Conservatorium van Sydney.

In haar internationaal geprezen werk vertaalt ze haar fascinatie voor de natuur op sterk uiteenlopende wijze. Met Louise Bourgeois deelt ze een diepgewortelde belangstelling voor de vrouw als scheppende kracht. De muziek van Moore is altijd intrigerend, melodieus en transparant, met zachte overreding en tegelijkertijd vol bezieling. Ze denkt niet in stijlen maar richt zich op diepte, textuur en kleur. Daarvoor zet ze ook ongebruikelijke klankbronnen in zoals metalen voorwerpen en keramische objecten. Moore hecht aan samenwerking met kunstenaars. Dit was een van haar redenen voor het oprichten van het Herz ensemble, waarvan ze artistiek leider is. Herz voert composities uit van Moore en andere, met name vrouwelijke, componisten met wie zij zich verwant voelt. In 2017 won ze, als eerst vrouw ooit, de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs. Ze was componist-in-focus bij November Music in 2018.

Toelichting Adviescommissie:
“De commissie heeft Kate Moore genomineerd omdat ze gestaag bouwt aan een uniek oeuvre waarin ze experimenteert met klankkleur en instrumentatie zonder haar publiek van zich te vervreemden. Ze is eigenzinnig en uniek in haar zoektocht natuur en cultuur met elkaar te verbinden. Het opzetten van een eigen ensemble in een tijd waarin juist op ensembles bezuinigd wordt, getuigt van lef. In haar artistiek leiderschap maakte ze bijzondere keuzes.”

adviescommisie