Femi Dawkins

Over de kunstenaar

Femi Dawkins, geboren op Nassau en getogen in Jamaica en New York, werd op jonge leeftijd gerekruteerd voor LaGuardia High School of Music & Art als ook Skidmore College en is sinds 1991 actief als multidisciplinair kunstenaar in Amsterdam waar hij woont en werkt.

Hij behaalt momenteel zijn MFA aan Goldsmiths University. Als kind van de diaspora en migratie reist Dawkins door tussen-werelden.

Met zijn kunst onderzoekt hij taal, verhaal, vertelling, en ontwortelt hij de geerfde dominante gedachtegoeden die identiteitsvorming instrueren en voortverhalen.

Altijd met het zicht op het grotere geheel legt hij gebroken narratieven bloot, doorbreekt limiterende sociale codes, en verbindt in de ontdekking van universele waarheden. Dawkins schreef en speelde in zijn Afro Galactic Dream Factory, een multimedia Afrotechno vocale symfonie. Als Jimmy Rage heeft hij op negen muziekalbums samengewerkt met talloze gevestigde muzikanten waaronder Eric van der Westen, Kindred Spirits Ensemble, Jerome Sydenham en Archie Shepp, en speelt in theaters, festivals, en concertzalen zoals Montreux en North Sea Jazz alsook het Stedelijk Museum en South London Gallery. Hij heeft geëxposeerd in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Afrika. Zijn verhalen en illustraties zijn onder meer gepubliceerd in Chimurenga en New York Times. In 2018 initieerde hij het muzikale ensemble Ancestral Blues, in 2019 het Black Gold Collective. Hij participeert in forumdiscussies zoals in CCA Goldsmiths en Late at Tate Britain.