Francesca Lazzeri

Over de kunstenaar

Sinds haar afstuderen aan de Mime Opleiding Amsterdam in 2016 is Francesca Lazzeri (1991) werkzaam als theatermaker, dramaturg en mentor. Ook treedt ze op als fysiek speler. Voor ze naar Nederland kwam, studeerde Lazzeri fysiek theater en performing arts in Italië, Zwitserland, Ierland en Rusland. Tussen 2015 en 2019 maakte ze succesvolle voorstellingen met performancecollectief Wild Vlees, samen met Tamar Blom en Job Rietvelt.

Na 2019 ging ze onder haar eigen naam verder. Lazzeri onderscheidt zich door haar compromisloze, uitgesproken en directe signatuur. Haar werk is visueel en vaak fysiek veeleisend. In haar voorstellingen spreekt ze het publiek aan in hun eigen persoonlijke ruimte. Haar werk bevraagt en problematiseert het onderling samenleven in de West-Europese landen. Haar laatste installatie Birds without flight (2021) is een eerste onderzoek naar de verhouding tussen mensen en planten. In de komende jaren wordt dit onderzoek door middel van een aantal residenties verder ontwikkeld naar een drieluik van langere voorstellingen rondom machtsverhoudingen tussen planten en mensen, en mensen onderling. Vanaf volgend seizoen werkt Lazzeri als dramaturg voor Frascati Producties. In januari 2022 richtte zij haar eigen stichting op, Foundation r.e.d.

Toelichting Adviescommissie:
“Francesca Lazzeri is genomineerd omdat zich achter haar fysieke, schijnbaar eenvoudige voorstellingen een wereld opent aan persoonlijke associaties en soms uitgesproken politieke connotaties. Ze heeft het vermogen redelijk abstract materiaal een emotionele lading te geven. De helderheid van haar werk is een unicum in het hedendaagse bewegingstheater. Haar rechtlijnigheid en vasthoudendheid staan niet in de weg dat ze het contact met haar publiek zoekt door haar voorstellingen buiten de conventionele theateropstelling te presenteren.”