nieuws

Genomineerden Gieskes-Strijbis Podumprijs 2023

Genomineerden Podiumprijs 2023

De genomineerden van de zevende editie van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs zijn Ilay den Boer (theater- en documentairemaker), Fresku (rapper en cabaretier), Steef de Jong (theatermaker, regisseur, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar), Nastaran Razawi Khorasani (theatermaker en actrice) en Well Made Productions (creatief productiebureau). De Podiumprijs wordt op maandag 11 september 2023 uitgereikt aan twee van de genomineerden. Met het prijzengeld van € 60.000 per winnaar is het de grootste podiumprijs van het land. De winnaars mogen het bedrag naar eigen inzicht aanwenden ten behoeve van hun artistieke ontwikkeling. De overige drie genomineerden krijgen elk een geldbedrag van € 10.000.

‘Makers tonen lef, delen volharding en uithoudingsvermogen, en blijven dicht bij zichzelf’, aldus Martijn Buser - voorzitter van de Adviescommissie voor de Podiumprijs.


Bij de selectie van de genomineerden heeft de Adviescommissie oog gehad voor de aanhoudend precaire financiële situatie van makers, bij podia en festivals. Vanwege de ontwikkelingen op het wereldtoneel is het engagement bij makers daarmee helemaal terug. Dat is te zien bij de genomineerden voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs, waarvan een aantal de afgelopen jaren heel zichtbaar is geweest en anderen onder de oppervlakte of in de luwte unieke prestaties neerzetten.

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs is in 2017 geïnitieerd om vrij denken en verbeelden te ondersteunen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. Makers met een onderscheidende visie op het vak. In 2022 wonnen componist Kate Moore en beeldend kunstenaar Femi Dawkins de prijs.

De genomineerden zijn geselecteerd door de Adviescommissie onder leiding van Martijn Buser (artistiek directeur Gaudeamus), Hildegard Draaijer (artistiek directeur DOX), Kristin de Groot (adviseur/coach/fondsenwerver, v/h directeur Dansateliers), Philip Powel (mede-eigenaar jazzpodium BIRD, programmamaker, cultureel producent), Jeannette Smit (adviseur in de culturele sector, v/h algemeen directeur Theater Bellevue).